3 stappen om schelpenhangers of schelpenkettingen te reinigen

door | sep 13, 2023 | 0 Reacties

Schelpenhangers en kettingen zijn een populaire trend in woonaccessoires. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren en vormen, en ze kunnen een prachtige toevoeging zijn aan elke kamer.

Schoonmaken van schelpenhanger

Schelpenhangers en schelpenkettingen zijn gemaakt van natuurlijke materialen, zoals schelpen, koraal en hout. Deze materialen zijn gevoelig voor vocht en vuil. Daarom is het belangrijk om je de schelpen regelmatig te reinigen ongeveer 1x per jaar.

Om je schelpenhangers te reinigen, kun je de volgende stappen volgen:

 1. Veeg de schelpenhangers voorzichtig schoon met een zachte doek, mocht het vuil niet los laten kun je een licht vochtige doek gebruiken.
 2. Als er vuil of stof is opgehoopt in de holtes van de schelpen, kun je dit verwijderen met een zachte tandenborstel.
 3. Als er druppels water of andere vloeistoffen op de schelpenhangers zitten, kun je deze verwijderen met een droge doek.

Vermijd deze dingen bij het schoonmaken van hangers of kettingen met schelpen, of andere natuurproducten ten alle tijden:

 • Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, zoals schuurmiddelen of bleekmiddel.
 • Spoel de schelpenhangers niet af met water.
 • Mocht het vuil te hardnekkig zijn gebruik dan alleen een zeer mild schoonmaakmiddel, bijvoorbeeld groene zeep.
 • Gebruik nooit schoonmaak middelen op basis van citroenzuur of azijn, dit kan de schelpen aantasten en zelfs kapot maken.

Het onderhoud van jouw kettingen of hangers

Naast het schoonmaken zijn er ook een paar dingen die je kunt doen om je accessoires in goede conditie te houden:

 • Bewaar of plaats je accessoires in een droge ruimte, niet alle onderdelen kunnen tegen vocht, neem contact op om te kijken welke accessoires wel bijvoorbeeld in uw tuin of badkamer geplaatst kunnen worden.
 • Vermijd contact met water, olie en andere chemicaliën.

Tips voor het schoonmaken van specifieke soorten schelpenhangers en schelpenkettingen

 • Hangers en kettingen met kralen: Om kralen in een schelpenhanger te reinigen, kun je de kralen losmaken, kijk eerst of de kralen gemakkelijk los te halen zijn, is dit niet het geval laat deze dan aan het accessoire zitten en ze afzonderlijk schoonmaken met een licht vochtige en zachte doek.
 • Hangers en kettingen met hout: Houten Schelpenhangers en schelpenkettingen kunnen gevoelig zijn voor vocht. Daarom is het belangrijk om houten Schelpenhangers en schelpenkettingen niet te weken in water.
 • Hangers en kettingen met metalen onderdelen: Metalen onderdelen in Schelpenhangers en schelpenkettingen kunnen oxideren. Daarom is het belangrijk om metalen onderdelen regelmatig te reinigen met een zachte doek. Daarbij geeft het oxideren van het metaal ook een authentieke uitstraling welke uniek is voor jouw stuk.

 

Help een schelp is gebroken! Wat nu?

Er zijn verschillende manieren om een gebroken schelp te lijmen. De beste methode hangt af van de grootte en het type schelp, en van de locatie van de breuk.

Algemene tips voor het lijmen van schelpen:

 • Gebruik een lijm die geschikt is voor het lijmen van schelpen. Deze lijmen zijn over het algemeen op waterbasis en zijn niet schadelijk voor de schelp.
 • Maak de oppervlakken van de schelp schoon en droog voordat je begint te lijmen.
 • Breng een dunne laag lijm aan op beide stukken van de schelp.
 • Druk de stukken voorzichtig tegen elkaar aan en houd ze enkele minuten op hun plaats.

Lijmen van kleine schelpen:

Voor kleine schelpen kun je een lijmstift of -gel gebruiken. Deze lijmen zijn gemakkelijk aan te brengen en geven je voldoende controle over de hoeveelheid lijm die je gebruikt.

Lijmen van grote schelpen:

Voor grote schelpen kun je een lijmklem of -pers gebruiken. Deze hulpmiddelen zorgen ervoor dat de stukken van de schelp goed op hun plaats blijven tijdens het drogen.

Tips voor het lijmen van gebroken schelpen:

 • Als de breuk erg klein is, kun je proberen de schelp te repareren met een beetje lijm en een wattenstaafje.
 • Als de breuk groot is, kun je proberen de schelp te versterken met een stuk gaas of papier.
 • Als de schelp erg kostbaar of waardevol is, kun je het beste een professional raadplegen voor advies over het lijmen.

Schelpenhangers en schelpenkettingen zijn prachtige en unieke woonaccessoires die een persoonlijke touch aan je huis kunnen geven. Door ze regelmatig schoon te maken en te onderhouden, kun je ervoor zorgen dat ze jarenlang mooi blijven.

 

× Hoe kan ik je helpen?